Arheologie la biserica de lemn din Breb

RAPORTUL DIAGNOSTICULUI ARHEOLOGIC INTRUZIV

la Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Breb, județul Maramureș

realizat de ACADEMIA ROMÂNĂ FILIALA TIMIȘOARA

prin arheologul Cristian Floca

Biserica din Breb este învăluită în mult mister, deși în ultima perioară a început să dezvăluie unele aspecte în cadrul cercetărilor recente. Istoria sa este intricată cu cea a satului Copăciș ce a dispărut la finele secolului al XVI-lea.

Anul trecut programul C.J.M.M. al proiectelor culturale a finanțat cercetarea non-invazivă a amplasamentului vechiului cimitir din Copăciș prim metode moderne: scanarea geo-radar a solului și identificarea urmelor unor posibile construcții pe acest amplasament. Din păcate pentru biserica din Breb nu este posibilă scanarea geo-radar din motive tehnice, astfel încât suntem nevoiți să apelăm la tehnologii clasice, a cercetării stratigrafice specifice arheologiei, ceea ce în termeni de specialitate este numită ”Diagnostic arheologic”, pentru a afla informații despre infrastructura bisericii, urme ale unor construcții anterioare celei existente, înhumări și artefacte, și nu în ultimul rând a putea stabili o strategie pentru cercetarea arheologică detaliată.

Anul 2023 este anul în care a fost făcută Cercetarea arheologică de diagnostic la biserica bătrână din Breb, la inițiativa Asociației R.O.S.T., cofinanțat de C.J.M.M. prin programul de sprijin al proiectelor culturale. Sondajele de diagnostic au fost executate în câteva puncte-cheie din exteriorul monumentului, care privesc situația structurii de bază a monumentului (tălpile și punctele de sprijin sau îmbinare din zonele pronaos, naos, altar), informații necesare beneficiarului în vederea derulării pe mai departe a proiectului de restaurare a monumentului. Cele 3 sondaje au fost executate în general până la sterilul arheologic.

Cercetarea celor 3 suprafețe sub formă de sondaje, dispuse în jurul fundației bisericii de lemn monument din Breb, au furnizat rezultate relevante din punct de vedere structural, dar și istoric. Două din cele 3 sondaje au scos la lumină 5 morminte de înhumare și o groapă comună, a căror datare relativă, bazată pe descoperiri monetare, se plasează în secolele 17-18, ulterior construcției actuale, ceea ce presupune apariția unui cimitir în imediata vecinătate a bisericii, după ridicarea acesteia (în planul actual), pe latura sudică mormintele pornind chiar din drept cu linia fundației de piatră.

O serie de detalii structurale legate de fundația bisericii și amenajarea terenului de sub monument au fost documentate și vor fi folosite pentru a alege cea mai bună soluție de consolidare a structurii bisericii de lemn. A rezultat necesitatea ca toate intervențiile invazive (mai adânci de 20 cm) care se vor desfășura pe viitor, să fie asistate de către o expertiză arheologică, atât în ceea ce privește interiorul monumentului, cât și în ceea ce privește împrejurimile exterioare lăcașului de cult. Fie că va fi vorba despre cercetare preventivă sau supraveghere, potențialul ridicat pe care terenul în prezintă în privința înhumărilor, aflate la o adâncime destul de redusă (începând cu cel mult 80 cm) impune acest serviciu.

Raportul diagnosticului arheologic intruziv poate fi descarcat aici.

Urmărește-ne: