Comunicat de presă

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă  

21 ianuarie 2019

Buteasa – satul fără trecut?

Biserica veche din Buteasa a început să se prăbușească: în noaptea dintre 14 și 15 ianuarie a cedat acoperișul de peste corpul bisericii. Turnul și pereții exteriori sunt încă în picioare dar sunt urgente măsuri de oprire a colapsului bisericii. Este momentul ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină prioritară pentru comunitatea locală, pentru proprietarul său și pentru autoritățile locale și centrale. Este important ca toți aceștia să înțeleagă gravitatea momentului și să caute resurse pentru a salva acest monument istoric.

Satul Buteasa este pe cale să-și piardă biserica veche și prin ea un fragment important din trecutul său.

Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa nu este doar ”o biserică amărâtă, lipită cu lut”. Este un martor istoric documentar pentru Țara Chioarului și singura biserică din lemn ”în căței” din această zonă. Dimensiunile sale generoase reflectă o comunitate locală numeroasă și puternică la data construirii bisericii, ce a îmbogățit interiorul naosului cu o pictură rafinată ale cărei rămășițe se află azi sub dărâmături. Materialul lemnos reciclat, plin de tăieturi și chertări, folosit pentru construirea absidei altarului, nu este semn al sărăciei ci dimpotrivă: arată respectul profund pe care comunitatea locală îl avea față de vechea biserică de unde acest material a fost preluat.

Azi privim cu brațele încrucișate cum se șterg 4 secole din istoria satului Buteasa, odată cu munca și credința investită de zeci de generații înaintea noastră.

Asociația R.O.S.T. a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranță a fragmentelor rămase din structura bisericii, și a estimat cheltuielile cu cercetarea și proiectarea lucrărilor de restaurare.

Asociația R.O.S.T. și Direcția Județeană pentru Cultură Marmureș și Ordinul Arhitecților filiala Nord Vest cer ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină proiect prioritar pentru comunitatea locală din Buteasa, pentru proprietarul său Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului – prin Parohia Buteasa și pentru autoritățile locale Primăria Șomcuta Mare și Consiliul Județean Maramureș.

Totodată dorim să sensibilizăm și societatea civilă. Orice ajutor material este binevenit pentru cauza salvării unui monument istoric: de la donații de material lemnos necesar pentru lucrările ce vor împiedica dărâmarea turnului și a pereților rămași în picioare, până la susținerea financiară a studiilor necesare proiectului de reabilitare.

                  

Urmărește-ne: