Despre noi

Mai întâi a fost CASA CU CLĂI. Pentru acest concept de salvare a unei case tradiționale aflate în pericol s-au coagulat forțele a 4 sufletiști: Zaharia Sorin, Zaharia Gelu, Adrian Cramar și Zaharia Laura. Odată finalizate lucrările prin care CASA CU CLĂI a redevenit locuibilă, a urmat workshop-ul prin care fragmente de stâlpi și grinzi rămase neutilizate au fost ”reciclate” sub forma unei mici  Biblioteci cu ROST.

Pentru ca aceste inițiative din domeniul conservării moștenirii tradiționale în mediul rural să nu rămână singulare, cei 4 au înființat Asociația R.O.S.T. ce are ca prioritate inițierea de acțiuni pentru salvarea patrimoniului tradițional rural.

Au urmat câteva prezențe, la nivel teoretic, cu prezentări referitoare la arhitectura tradițională și măsuri de conservare, și  participarea alături de Ambulanța pentru Monumente la intervențiile de urgență la Biserica din Breb – Maramureș și la Biserica din Brusturi – Sălaj.

În prezent Asociația R.O.S.T. se concentrează pe Programul Prioritar BUTEASA pentru salvarea de urgență a Bisericii vechi din Buteasa, al cărei acoperiș s-a prăbușit în 15 ianuarie 2019. La sfârșitul anului 2019 s-au finalizat lucrările de punere în siguranță a structurii rămase și în special al turnului. Această inițiativă nu este suficientă pentru ca satul să nu-și piardă ultima comoară de istorie și de arhitectură. Este necesară restaurarea bisericii și în acest scop Asociația R.O.S.T. se va preocupa în anul 2020 de întocmirea proiectului de restaurare.

Reluarea proiectului CASA CU CLĂI este un alt vis al Asociației R.O.S.T. ce se înscrie în preocupările sale de păstrare a tradițiilor în domeniul construcțiilor din mediul rural. Salvarea unei case tradiționale în anul 2020 este un obiectiv pentru care Asociația R.O.S.T. va căuta resurse financiare și logistice.