Despre noi

Mai întâi a fost CASA CU CLĂI. Pentru acest concept de salvare a unei case tradiționale aflate în pericol s-au coagulat forțele a 4 sufletiști: Zaharia Sorin, Zaharia Gelu, Adrian Cramar și Zaharia Laura. Odată finalizate lucrările prin care CASA CU CLĂI a redevenit locuibilă, a urmat workshop-ul prin care fragmente de stâlpi și grinzi rămase neutilizate au fost ”reciclate” sub forma unei mici  Biblioteci cu ROST.

Pentru ca aceste inițiative din domeniul conservării moștenirii tradiționale în mediul rural să nu rămână singulare, cei 4 au înființat Asociația R.O.S.T. ce are ca prioritate inițierea de acțiuni pentru salvarea patrimoniului tradițional rural.

Au urmat câteva prezențe, la nivel teoretic, cu prezentări referitoare la arhitectura tradițională și măsuri de conservare, și  participarea alături de Ambulanța pentru Monumente la intervențiile de urgență la Biserica din Breb – Maramureș și la Biserica din Brusturi – Sălaj.

Pentru anul 2019, Asociația R.O.S.T. a conceput 2 programe prioritare:

  1. Programul Prioritar BUTEASA se concentrează pe salvarea de urgență a Bisericii vechi din Buteasa, al cărei acoperiș s-a prăbușit în 15 ianuarie 2019 și al cărei colaps general este iminent dacă nu se fac intervenții de urgență pentru punerea în siguranță a structurii rămase (turnul și pereții laterali);
  2. Programul de Cercetare ALBACERC urmărește cercetarea complexă a monumentelor istorice, cu echipe interdisciplinare din domeniile: arheologie, dendrocronologie, etnologie, pictură murală, cercetarea deficiențelor biologice, cercetarea deficiențelor structurale. Pentru început se urmărește cercetarea a 3 monumente istorice:

– Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa – Țara Chioarului, unde investigațiile de până acum extind perioada existenței bisericii în vechime până în anul 1680 și pun în lumină unicitatea bisericii ca fiind singura construită ”în căței” în această zonă etnografică;

– Ansamblul bisericesc ”Sfinții Arhangheli” din Breb unde turnul a fost datat la 1529 ca fiind cel mai vechi turn de lemn păstrat până azi în România. Acoperișul secundar ce protejează nava bisericii este un alt element de unicitate al bisericii, iar pictura veche de început de secol XVII va fi o revelație atunci când va fi scoasă la iveală de sub straturile ulterioare de pictură. Nu în ultimul rând ansamblul în care se păstrează biserica împreună cu casa parohială, turnul clopotniță, porțile de acces, anexele gospodărești și cimitirul, împreună cu peisajul copleșitor al munților Gutâi, face satul Breb să fie unul dintre cele mai pitorești din țară;

– Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Sarasău care este singura biserică medievală, construită în rit bizantin, ce dăinuie azi în Țara Maramureșului. Datarea ei este incertă dar se presupune că a fost construită în secolul al XV-lea sau la  începutul secolului al XVI-lea, la finalul epocii înfloritoare a cnezilor maramureșeni. Pictura ascunsă sub straturile ulterioare ale pereților bisericii va fi, și în acest caz, o revelație atunci când va fi scoasă la lumină.

Toate aceste inițiative ale Asociației R.O.S.T. au nevoie de sprijin financiar pe care vi-l solicităm cu condescendență.