Programul Prioritar BUTEASA

P R O G R A M U L  P R I O R I T A R  B U T E A S A

21 ianuarie 2019

Programul Prioritar BUTEASA se concentrează pe salvarea de urgență a Bisericii vechi din Buteasa, al cărei acoperiș s-a prăbușit în 15 ianuarie 2019 și al cărei colaps general este iminent dacă nu se fac intervenții de urgență pentru punerea în siguranță a structurii rămase (turnul și pereții laterali).

Grupul de inițiativă pentru salvarea Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa vă supune atenției obiectul preocupării sale: Biserica veche din Buteasa a început să se prăbușească. În noaptea dintre 14 și 15 ianuarie a cedat acoperișul de peste corpul bisericii. Turnul și pereții exteriori sunt încă în picioare dar sunt urgente măsuri de oprire a colapsului bisericii.

Atragem atenția că Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa nu este doar ”o biserică amărât, lipită cu lut”.

Este un martor istoric documentar pentru Țara Chioarului și singura biserică din lemn ”în căței” din această zonă. Dimensiunile sale generoase reflectă o comunitate locală numeroasă și puternică la data construirii bisericii, ce a îmbogățit interiorul naosului cu o pictură rafinată ale cărei rămășițe se află azi sub dărâmături. Materialul lemnos reciclat, plin de tăieturi și chertări, folosit pentru construirea absidei altarului, nu este semn al sărăciei ci dimpotrivă: arată respectul profund pe care comunitatea locală îl avea față de vechea biserică de unde acest material a fost preluat.

Azi privim cu brațele încrucișate cum se șterg 4 secole din istoria satului Buteasa, odată cu munca și credința investită de zeci de generații înaintea noastră.

Este momentul ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină Proiect Prioritar pentru comunitatea locală, pentru proprietarul său și pentru autoritățile locale și centrale. Este important ca toți aceștia să înțeleagă gravitatea momentului și să caute resurse pentru a salva acest monument istoric.

În 15 ianuarie 2019 a fost eliberată o Autorizație de Construire pentru lucrări în regim de urgență pentru punerea în siguranță a structurii bisericii.

Asociația R.O.S.T. a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranță a fragmentelor rămase din structura bisericii. A fost întocmit proiectul pentru aceste lucrări, un necesar de material lemnos și a fost contactat un meșter din satul vecin Ciolt care este dispus să înceapă de urgență aceste lucrări. Este nevoie de o sumă de 68.800lei, calculată pe baza unei antemăsurători, după cum puteți vedea în Devizul atașat acestei scrisori.

Pentru restaurarea propriu-zis a bisericii a existat un proiect întocmit în anul 2009. Din păcate acest proiect trebuie refăcut ținând cont de degradările apărute în 10 ani, și odată cu proiectul, toate studiile tehnice și științifice necesare. Asociația R.O.S.T. a estimat cheltuielile cu cercetarea și proiectarea lucrărilor de restaurare la 21.000lei. Alăturat acestei scrisori găsiți Tema de proiectare unde este prezentată situația și istoricul bisericii, și sunt explicitate etapele necesare pentru proiectarea și autorizarea lucrărilor de restaurare.

După finalizarea și autorizarea proiectului de restaurare vor fi căutate finanțări locale, centrale sau europene pentru realizarea acestor lucrări.

Grupul de inițiativă pentru salvarea Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa, Asociația R.O.S.T., Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș și Ordinul Arhitecților filiala Nord Vest solicită ajutorul tuturor celor impreionați de situația dramatică în care a ajuns un monument istoric al județului Maramureș nu poate să treacă neobservată pe lângă președintele Consiliului Județean Maramureș.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

 

Urmărește-ne:

Lasă un răspuns