În ziua Universală a Iei, Centrul de informare Turistică din Săcălăşeni, în colaborare cu Asociaţia ROST, a organizat un eveniment tihnit, în care au fost expuse spăcele şi cămeşi din Ţara Chioarului şi a fost lansată spre cunoaşterea publicului broşura destinată bisericii vechi din Săcălăşeni. Aceasta cuprinde prima datare dendrocronologică completă a unei biserici din Ţara Chioarului, şi recompunerea istoricului bisericii având la bază aceste date clare.
Informaţiile noi aduse de datarea dendrocronologică a provocat o mică rumoare în rândul localnicilor, pentru că pisania rămasă de la ultima pictare a bisericii în 1864 menţionează anul 1442 ca an al construirii bisericii, iar datarea dendrocronologică poziţionează construirea ei în intervalul 1723-1725, ”după vremea tătărime” adică după retragerea sângeroasă a armatei tătare din războaiele europene în 1717. Înseamnă că anul 1442 este anul în care în Şăcălăşeni a fost ridicată prima oară o construcţie cu destinaţia iniţială de biserică, după ce timp de câteva sute de ani sfânta liturghie a fost celebrată în spaţii amenajate în construcţii laice (case sau şuri). Imaginea arhaiacă a bisericii care a avut şansa să fie păstrată într-o formă foarte apropiată de cea originală nu e mai trimite la o datare extrem de veche aşa cum se credea până acum, ci concretizează alte repere istorice valoroase precum conexiunea cu Ţara Maramureşului şi meşterii-dulgheri de acolo, împreună cu tehnicile constructive duse către excelenţă în acea zonă etnografică. Şi aici cercetarea rămâne deschisă …
Pentru curioşi, broşura poate fi descărcată de pe pagina Asociaţiei ROST: http://rostmaramures.ro/sacalaseni-brosura-2020/
Evenimentul a fost de dimensiuni mici dar a atras personalităţi sensibile la păstrarea tradiţiilor şi consolidarea identităţii locale a comunităţilor locale: Mariana LUPȘE reprezentanta locală a Ministerului Turismului, Florescu OXANA preşedintele filialei locale a Uniunii Arhitecţilor din România, Delia Şuiogan prodecan al Facultăţii de Litere şi coordonator al Specializării Etnologie, Anghel Cristian preşedinte ALDE şi nu în ultimul rând Gabriel Zetea preşedintele CJMM.
Mulţumim gazdelor generoase: iniţiatoarei şi organizatoarei evenimentului Diana Denisa Ţicală de la Centrul de Informare Turistică din Săcălăşeni, părintelui-paroh Lăcătuş Vasile şi primarului din Săcălăşeni Emilian-Gheorghe POP.